Un editor discret

Biblioteca Bucurestilor/Istoria cartii/ aprilie 2010 – Anul XIII, nr. 4

       Simpla lectura a programului editorial pe anul 2010 al editurilor Saeculum I.O., Vestala si Saeculum Vizual ne conduce spre o concluzie fara echivoc: pentru orice intelectual format sau in devenire, cartile purtand sigla Saeculum reprezinta instrumente de informare absolut necesare, pertinente si sigure in cele mai multe dintre sferele umanisticii:istoria culturii, etnologie si etnografie, filosofie, mitologie si lingvistica. Oferta editoriala bogata – peste 200 de titluri sunt permanent la dispozitia celor interesati – dar mai ales varietatea si calitatea titlurilor selectate fac acesta editura o garantie a seriozitatii. Simpla enumerare a autorilor si titlurilor de carti promovate de editurile Saeculum ar face sa creasca invidia oricarui editor: B.P.Hasdeu cu opera sa esentiala  (scrieri istorice, filologice, reviste literare, folcloristice si publicistica politica), M.Eminescu (Corpusul receptarii critice a operei lui M.Eminescu, editie selectata si ingrijita de I.Oprisan si Theodor Vargolici, 22 vol.), Bibliografia generala a etnografiei si folclorului romanesc (editie inceputa de Adrian Fochi, continuata de Iordan Datcu si I.Oprisan, actualizata pana in 1970-1995). La acestea se adauga nume de marca ale culturii  romanesti din toate timpurile, de la Ovidiu Drimba (cu opera sa esentiala, inclusiv Istoria culturii si a civilizatiei, 13 vol.), Florentin Popescu, Dan Grigorescu, Emil Manu, dar si clasici (G.Dem. Teodorescu, Istoria limbii si literaturii romane de la origini pana in 1882) s.a.

Biblioteca  de filozofie cuprinde texte esentiale ale literaturii clasice, respective Cato (Distihuri morale), Cicero (Arta oratoriei), Marc Aureliu (Carte sine insusi), dar si Arthur Schopenhauer (Aforisme asupra intelepciunii in viata). Mai semnalam, din colectia Mytos, cartea lui G.Popa-Lisseanu, Mitologia greco-romana in lecturi i–-lustrate, lucrarile fundamentale ale lui Ovidiu Papadima, Teodor Pamfile, Elena Niculita-Voronca (Datinile si credintele poporului roman, 2 vol.), Marcel Olinescu, Simeon Florea Marian (Nasterea, nunta si inmormantarea la romani). Alte serii foarte cautate si apreciate de public sunt: Enigmele universului, Enigmele istoriei, Documente revelatorii etc.

Ceea ce surprinde insa la majoritatea covarsitoare a lucrarilor enumerate este participarea substantiala si discreta a editorului. Marca I.O. (Ionel Oprisan, pentru cunoscatori) se releva atat in studiile introductive, aparatul critic si bibliographic al fiecarei aparitii, cat mai ales in precizia selectiei, o adevarata proba de rafinament cultural. In fapt, toti autorii prezenti in catalogul general al editurii, de la clasici la contemporani, unii plecati prea devreme dintre noi, cum sunt regretatii Paul Stefanescu, Dan Grigorescu sau Ovidiu Papadima, sunt un exemplu de optiune culturala sigura si temeinica. Si, tinand seama ca Saeculum este o editura de autor, putem aprecia ca sigla I.O. prezenta in denumirea editurii nu este cu totul nejustificata.

 Nascut la 17 aprilie 1940 la Vadeni, judetul Galati (cu prilejul aniversarii varstei de 70 de ani, redactia Biblioteca Bucurestilor transmite sarbatoritului un calduros La multi ani! – n.a.), Ion (Ionel) Oprisan si-a dedicate cariera studiilor de istoria literaturii (este doctor in filologie din 1981) si mai recent etnologie si folclorului, in calitate de cercetator la Institutul de Istoria Literaturii ’’G.Calinescu’’ al Academiei Romane. In paralel, depune o intense activitate stiintifica si publicstica, incepand cu anul 1964, cand debuteaza cu un articol despre Formele fixe in poezia lui M.Eminescu in Revista de istorie si teorie literara si continuand, constant, cu publicarea unor monografii substantiale despre Mihail Sadoveanu (1986) si B.P.Hasdeu (1990). In paralel, cerceteaza ”izvoare folclorice si creatie originala”, zona culturala ce va devini cu timpul adevarata sa vocatie stiintifica. Odata cu aparitia editurilor ce-i poarta amprenta si stilul, opera  sa stiintifica va creste exponential.

Astazi, orice cercetare etno-folcloristica temeinica trebuie sa faca referire la seriile Basme fantastice romanesti (6 vol.), Basme superstitios-religioase (2 vol.), Basme ale intelepciunii (2 vol.) si Basme nuvelistice (2 vol.), dar si la studiile La hotarul dintre lumi sau Redescoperirea culturii populare. O perspective asupra literaturii romane din perioada 1944-1970, toate purtand marca I.O.

Despre prozele ’’fantastice’’ cuprinse in volumul Flori de cer albastru, criticul Dumitru Micu nota: ”I.Oprisan este un povestitor dotat cu imaginatie, cu aptitudinea de a surprinde detaliul semnificativ, realist si de a suda indislocabil segmente de realitate si de vis, cu simt al compozitiei si inteligenta artistica. Mentionam ca proza lui I. Oprisan se apropie, ca registru tematic, de creatia lui V.Voiculescu, Gala Galaction si M.Eliade, conducand, prin unele situatii stranii, catre universal rural.’’

Studiul sau despre vechile monumente ’’funerare’’ romanesti, troitele atestate pe intregul areal autohton, reprezinta cea mai substantiala contributie stiintifica in domeniu, continuand opera unor etnologi si istorici de arta de prestigiu, de la Al. Tzigara-Samurcas la Gr. Ionescu, Tache Papahagi si G. Oprescu.

Intre exemplele semnalate de I.oprisan este si troita din satul Chiojdeni, jud. Vrancea, veche de 100 de ani, ce reprezinta un adevarat ”stalp al cerului”, un axis mundi slefuit de crestinism.

In concluzie, opera stiintifica a lui I.Oprisan ne conduce, subtil si eficient, pana la originile, misterioase si nerelevante, ale culturii traditionale.

                                                                                                                                Redactia B.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>