Utilizator anonim
Creaza cont nou

Aghiuta.Foaie umoristica, satirica si critica

aghiutafoaie-umoristica-satirica-si-critica
produs pe stoc

Aghiuta.Foaie umoristica, satirica si critica


Autor: Bogdan Petriceicu Hasdeu
Colectie: Editii critice. Instrumente fundamentale de lucru
ISBN: 978-973-120-054-5
Pagini: 272
Pret:
52.5 RONDescriere:Aghiuta. Foaie umoristica, satirica si critica (1863-1864); Bogdan Petriceicu Hasdeu; format 13/20 cm;


      In istoria presei si a literaturii romane, revista Aghiuta (1863-1864) reprezinta o floare rara, ce nu poate fi asemanata - din punct de vedere al calitatii, intensitatii si imprevizibilitatii umorului - decat cu Moftul roman, din perioada directoratului lui I.L.Caragiale (1893, 1901).
     Depasita prin valoarea artistica a textelor carageliene - desi unele dintre ele isi trag direct sevele din paginile ei - revista lui B.P.Hasdeu ramane inegalabila in ansamblu, intrucat  de la primul pana la ultimul rand se simte arderea aceluiasi suflet impetuos si daruit, in timp ce in cadrul Moftului roman e vizibila diferenta de nivel intre materialele diversilor colaboratori.
     In plus, implicarea nu numai satirica a revistei Aghiuta in luptele politice ale momentului - care au determinat suprimarea ei - o fac fara egal prin impactul avut asupra publicului.
     Spre a nu mai vorbi de faptul ca ea aparea dintr-o  data matura in plina epoca de pionierat si-si pastreaza inca, dupa 150 de ani, aproape nestirbit farmecul intepaturilor, calambururilor, pamfletelor, ironiei si a umorului de toate felurile, ce si-au pierdut intrucatva valoarea de atacuri concrete, fiind percepute tot mai mult drept critici ale unor defecte si trasaturi general umane.
      E si motivul pentru care o repunem in circulatie, cu convingerea ca lectura ei ofera noi deschideri catre intelegerea personalitatii si a artei lui B.P.Hasdeu.

                                                               I.Oprisan 


Noi aparitii