Utilizator anonim
Creaza cont nou

Din Moldova

din-moldova
produs pe stoc

Din Moldova


Autor: Bogdan Petriceicu Hasdeu
Colectie: Editii critice. Instrumente fundamentale de lucru
Editura: Vestala
ISBN: 978-973-120-061-3
Pagini: 392
Pret:
65.4 RON
49.35 RONDescriere:

  

Din Moldova (Lumina) 1862-1863; Bogdan Petriceicu Hasdeu;Editie critica de I.Oprisan; format 21x27,legat,cartonat;


       Desi a avut o existenta relativ scurta (doar opt luni), Din Moldova (devenita, de la nr. 10/1963, Lumina) reprezinta una dintre cele mai importante reviste romanesti din toate timpurile.
     Ea este, inainte de orice, publicatia afirmarii plenare a redactorului (B.P.Hasdeu) in toate domeniile literaturii: poezie, proza, dramaturgie, critica literara.
     Revista constituie totodata mijlocul prin intermediul caruia savantul a trezit din letargie viata culturala ieseana, trasand, in genere, literaturii romane un nou fagas ( anticipator al celui croit de Maiorescu), cu deschidere deopotriva catre marile probleme nationale si catre valorile universale.
      In sfarsit, Din Moldova (Lumina) reprezinta stimulentul de coagulare a principalelor forte artistice care vr alcatui - dupa uzurparea rolului de mentor al lui B.P.Hasdeu si de indepartarea lui din invatamant - nucleul viitoarei "Junimi".
      O repunem in circulatie, cu convingerea ca ea poate sugera mai bine decat orice antologie si chiar decat seria de opere complete, multilateralitatea si imprevizibilitatea spiritului creator hasdeean.


                                                                  Ionel Oprisan


Noi aparitii