Utilizator anonim
Creaza cont nou

O istorie a literaturii romane

o-istorie-a-literaturii-romane
produs pe stoc

O istorie a literaturii romane


Autor: Manuela Tanasescu
Colectie: Sinteze
ISBN: 978-973-642-167-9
Pagini: 504
An: 2009
Pret:
28.88 RONDescriere:O istorie a literaturii romane; Manuela Tanasescu;  Partea intai, format 13/20 cm;

   Aceasta carte incearca sa ofere tinerilor curiosi, dar dispusi de timp putin, o panoramare sumara a culturii medievale romanesti privita in cadrul general european. Pentru a facilita cititorilor un contact cu o  "lume disparuta", volumul aduna si numeroase texte semnificative carora cauta sa le puna in lumina savoarea nepieritoare.

                                                    Ionel Oprisan


   " E deci cazul sa ne asumam cu hotarare acest trecut, care nu e nici rusinos, nici urat, e numai putin altfel, e cazul sa intelegem ca Bizantul a fost un model civilizator, ca tarile vecine cu noi au avut o istorie demna de apreciat, ca ortodoxia  ne-a lasat mostenirre o spiritualitate speciala, cu nimic inferioara celorlalte confesiuni crestine. n-are niciun rost ca, in loc sa studiem si sa punem in lumina tot ceea ce ne defineste, sa ne simtim descalificati pentru ca  "am ratat reforma" sau "n-avem catedrale" sau " Stefan cel Mare n-a facut universitati!". Sub aceste frustrari se ascunde de fapt refuzul de a lua calea cea grea a cercetarii acelei lumi pe care in mod usuratic o socotim apusa. Istoria nu se repeta, dar nici nu moare, suntem produsul ei si, cat vom exista, vom avea acelasi tipar originar."

                                               Manuela Tanasescu    Manuela Tanasescu (Emanuela Athanasescu) s-a nascut la 30 septembrie 1941 in Bucuresti. A absolvit Scoala tehnica de Arhitectura si Constructia oraselor (1962) si Facultatea de Limba si Literatura Romana din Bucuresti (1969). Intre anii 1971 si 1996 a lucrat ca muzeograf si redactor la revista Manuscriptum.
  A colaborat la Contemporanul, Manuscriptum, Romania literara, Jurnalul literar, Romania libera etc.
  A publicat volumele Despre Istoria ieroglifica, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1970 si eseu despre etapele creatiei, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1975. A semnat articole de dictionar pe tema literaturii romane vechi, incluse in :Scriitori romani, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1978, dictionar esential al scriitorilor romani, Editura Albatros, Bucuresti, 2000, Dictionarul scriitorilor romani, vol. I-IV, editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1995-2002.

Noi aparitii