Utilizator anonim
Creaza cont nou

O viziune romaneasca a lumii. Studiu de folclor

o-viziune-romaneasca-a-lumii-studiu-de-folclor
produs pe stoc

O viziune romaneasca a lumii. Studiu de folclor


Autor: Ovidiu Papadima
Colectie: Mythos
ISBN: 978-973-642-220-1
Pagini: 240
An: 2015
Pret:
18.9 RONDescriere:


O viziune romaneasca asupra lumii. Studiu de folclor; Ovidiu Papadima;  format 13/20 cm;  Alaturi de Spatiul mioritic, de Lucian Blaga - cu care a fost elaborata in aceesi perioada - o viziune romanesca a lumii, de Ovidiu Papadima, este cea mai cuprinzatoare si mai profunda incercare de circumscriere a specificului spiritualitatii nationale, pornind de la folclor.
  Trasaturile definitorii identificate de autor, precum: "nevoia de concret" a gandirii populare, "respectul" manifestat fata de cosmos, asimilarea "firii" la cele umane si intrevederea ei ca o eterna prietena si protectoare, "blanda" integrare a raului "in imensa armonie a cosmosului", prelungirea viziunii pamantesti rurale romanesti asupra imaginii ceresti (in speta a raiului si a iadului), "privirea cu liniste a mortii, acceptarea "randuielii" ca suprem mecanism, organic, al cosmosului, "optimismul" etnic funciar, privirea muncii ca o sfanta datorie etc. s-au impus, de altfel, drept coordonate indisutabile ale mentalitatii noastre arhaice.
  Repunem lucrarea in circulatie ca pe oglinda a unui mod de existenta si de gandire aparte - , ce ar putea sa ne ajute, fie si din carte - , in afirmarea identitatii noastre in lumea de astazi.


                                                 I.Oprisan


Noi aparitii