Utilizator anonim
Creaza cont nou

Transilvania. vol. 10-11. NOUA GENERATIE ARDELEANA (vol 10); CEASUL SACALILOR (vol. 11)

transilvania-vol-10-11-noua-generatie-ardeleana-vol-10-ceasul-sacalilor-vol-11
produs pe stoc

Transilvania. vol. 10-11. NOUA GENERATIE ARDELEANA (vol 10); CEASUL SACALILOR (vol. 11)


Autor: N. Iorga
Colectie: Documente revelatorii
Editura: Saeculum I.O.
ISBN: 978-973-642-311-6
Pagini: 464
Format: 20/13 cm
An: 2012
Pret:
39.9 RONDescriere:

 Suntem insa cativa care inainte de orice am dorit, am asteptat acest lucru.
Anuma ca prin puterile sufletesti ale romanilor din Ardeal sa schimbam ceea ce de la inceputul vietii noastre publice ni s-a parut intolerabil in tara veche. Si intru acesta aveam in vedere doua calitati pe care ardelenii le aveau, trebuiau neaparat sa le aiba.
Intai, un simt national mai presus de orice. Pe noi ne puteau zapaci democratiile internationale, iluziile de fericire obsteasca peste deosebirile neamurilor. Pe dansii, care au indurat veacuri multe osanda fiintei lor de roman, astfel de ispite nu-i puteau rapi...
Al doilea, o darza democratie legala. popor de tarani si de preoti, deprinsi ca, in forma confesionala, sa hotarasca singuri despre ale lor, neinvatati cu favorurile corupatoare ale oficialitatii, ei vor da tarii unite simtul cetatenesc de care asa de mult are nevoie. Pe dansi nu-i va momi nimeni cu ambitii si nu-i va cumpara cu favoruri. Potrivnici revolutiei prin educatie, vor respinge cu scarba tirania din instinct. Alegerile la ei vor avea ceva din mandria romanilor de odinioara, despre care atata s-a vorbit prin acele locuri. Prin ei ceea ce a fost la noi forma va deveni o realitate: guvernul tarii prin tara.

               Asteptam - si asteptam.

     N. Iorga, Ce asteptam de la ardeleni, 5 octombrie 1921


Noi aparitii